Pripomočki, ki bi jih moral poznati vsak prevajalec

Datum: 22. 07. 2014

Se med delom večkrat radi zamotite? Pogledujete na uro in ne veste, kako bi se lotili dela? Se pogosto ujamete, da med delom brskate po novičarskih portalih, prebirate spletno pošto ali preverjate statuse vaših prijateljev na družbenih omrežjih? Nič hudega, za vas smo zbrali pet pripomočkov, ki vam bodo pomagali izboljšali vašo produktivnost pri delu.


StayFocused

Vsi uporabniki Googlovega brkljalnika Chrome si lahko namestite dodatek StayFocused, ki vam omogoča, da svojo pozornost usmerite k vašemu delu in ne k obiskovanju najrazličnejših spletnih strani, ki vas lahko pri delu hitro zamotijo. S pomočjo aplikacije lahko določite čas, ko bo dostop do specifičnih spletnih strani (denimo Facebook, Twitter, novičarski portali) onemogočen, ali izberete koliko časa se jim boste dnevno lahko posvetili. Firefoxovci si lahko pomagate s podobnim orodjem, ki nosi ime LechBlock.

Fences

Aplikacija vašemu namizju doda precej bolj organiziran izgled. Predstavljajte si aplikacije na pametnih mobilnih napravah, ki jih lahko združite v eno mapo. S pomočjo Fencesa boste lahko popredalčkali ikone na namizju ter brez obotavljanja vselej vedeli kje in kdaj je čas za delo.

Signals

Signals proizvajalca HubSpot je še en dodatek brkljalnika Chrome, ki vam pošlje opozorilo vsakič, ko je vaše email sporočilo odprto. Tako lahko pri pošiljanju vaših promocijskih sporočil vselej ugotovite, kolikšen delež prejemnikov je sporočilo tudi odprlo. 

Boomerang

Boomerang vam omogoča, da vsakič določite, kdaj naj Gmail pošlje vaše sporočilo. Vse kar zahteva od vas je, da pripravite sporočilo ter pritisnete "pošlji pozneje". Če ne želite, da vas hkrati lovi več različnih opravil, si vaše delo lahko poenostavite.

f.lux

Aplikacija samodejo spreminja barvo in svetlost zaslona glede na čas, ambient in svetlost prostora zato, da zaslon manj obremenjuje vaše oči. Slednje je še posebej primerno za vse, ki ob zaslonu radi bedite pozno v noč ali ste navajeni neprekinjeno delati tudi po več ur. V program vnesete zgolj podatke o vaši lokaciji in f.lux se vam bo že samodejno prilagajal. Dobra lastnost f-luxa je tudi ta, da ga kadarkoli onemogočite ter si ogledate kakšen film ali kaj podobnega.


Ostale novice

Zmotne predstave o prevajanju

V letih opravljanja prevajalskega poklica smo se v Juliji srečali z različnimi predstavami o prevajalstvu, zato menimo, da je čas, da nekaj mitov dokončno ovržemo.

Simultani tolmači, mojstri večopravilnosti!

Glas, ki iz kabine prihaja prek brezžičnih slušalk, poganja kolesje sveta. In čeprav imamo ob tem občutek, da govorčevo povzemanje besed v tujem jeziku opravlja stroj, bi se ne mogli bolj motiti. 

Zakaj je prevajalski poklic nagrajujoč?

Prevajalski poklic nudi veliko več, kot zgolj prevajanje vsebin. Prevajalski poklic tudi nagrajuje. Ne verjamete?

Zakaj investirati v prevajanje?

Razlik med terminoma kupiti in investirati ni težko zaznati. Med tem, ko pri prvem govorimo o enkratnem dejanju, pri katerem v zameno za plačilno sredstvo prejmemo izdelek ali produkt, slednji odraža veliko daljši, dolgoročen proces, pri katerem pomembno vlogo odigra prav zaupanje. 

Odlike dobrega prevajalca

Superjunaki, tako bi lahko poimenovali prevajalce, marljive in pogosto neopazne jezikoslovce, ki poganjajo kolesje globalnega sporazumevanja. Katere lastnosti jih odlikujejo?

Delovati globalno pomeni tudi misliti globalno

Na proces globalizacije se moramo ustrezno pripraviti ter pogumno stopiti na tržišče. 

Kako lokalizirati mobilne aplikacije?

Uspešnost mobilne aplikacije je ob dobrem produktu odvisna tudi od jezika. Poglejmo, kako se uspešno spopasti z lokalozacijo mobilnih aplikacij.

Zakaj izbira poceni prevajanja ni vselej najprimernejša?

Vsi poizkušamo kdaj pa kdaj prihranini nekaj denarja, znižati obratovalne stroške, mesečne izdatke. Cenovno ugodna prevajalska rešitev se tako zdi povsem razumna izbira. Mar res?

Pripomočki, ki bi jih moral poznati vsak prevajalec

Za vas smo zbrali pet pripomočkov, ki vam bodo pomagali izboljšali produktivnost pri delu.

Kako lokalizirati spletno stran?

Prevajanje in lokalizacije spletne strani sta lahko zelo zahtevna procesa, ki zahtevata veliko mero kreativnosti, pozornosti in kar nekaj računalniških znanj.

10 nagovorov, s pomočjo katerih boste prebili led

Ne glede na to, ali vam je mreženje všeč ali ne, drži kot pribito, da se mu boste na vaši poslovni poti zelo težko izognili, naj bo to na skupnih srečanjih, festivalih, seminarjih ali dogodkih.

Kako naročiti prevod?

Da si boste lahko priskrbeli najboljši prevod, smo za vas pripravili nekaj smernic, ki jih velja upoštevati.

Kako prevajalce pogosto vidijo drugi?

Delo v prevajalskem poklicu med ljudmi pogosto vzbuja različne predstave o tem, kako je slednje sploh videti, zato smo se v prevajalski agenciji Julija odločili odgovoriti na trditve, ki jih prevajalcem rado pripisujejo.

9. MAJ, DAN EVROPE

Svetovni dan Evrope je tu, celine z dolgo, pestro in bogato kulturno zgodovino, ki je ime prejela po hčeri feničanskega kralja Agenorja, Evropi.

Kaj o prevajalstvu menijo priznani avtorji?

Prevajanje je neizbežna strokovna prvina, ki povezuje svet. Poglejmo, kaj o prevajanju in prevajalcih menijo priznani svetovni avtorji in misleci.

Rutar in pika

Julija rešuje vse jezikovne izzive!

Ste pred jezikovno zagato in niste prepričani, komu jo zaupati? Zahtevate kakovost po ceni, ki si jo lahko privoščite?

Ugodnosti ob mednarodnem dnevu materinščine

21. februar velja za mednarodni dan maternega jezika. Kot takega ga je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo leta 1999 razglasila z namenom spodbujanja jezikovnih in kulturnih raznolikosti ter večjezičnosti.


Arhiv novic

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa predstavlja slovensko kulinarično posebnost, ki jo lahko proizvajajo samo slovenski certificirani proizvajalci.

Rutar in pika

12. novembra 2013 smo se v prevajalski agenciji Julija odzvali povabilu evropske pohištvene mreže Rutar, ki je v hotelu Plaza pod vodstvom samega gospoda Josefa Rutarja svojim zaposlenim priredila interno izobraževanje.
Rutar in pika

Spodnji obrazec vam omogoča oddajo spletnega naročila.

Oddaj naročilo