Zakaj je prevajalski poklic nagrajujoč?

Datum: 29. 09. 2014

Splošno znano dejstvo je, da prevajanje ne sodi med najlažje poklice, ki jih je moč opravljati. Zahteva trdo delo, usmerjenost, predanost ter veliko strast do tujih jezikov in to od prvega dne, ko stopimo v prevajalske čevlje. A navkljub zahtevnostim, prevajalski poklic prinaša tudi veliko lepega in vzpodbudnega.

Vsi, ki si urnik radi pišete sami, ste prav gotovo veseli fleksibilnosti, ki jo poklic prinaša. Kot prevajalci imate redko priložnost, da lahko delate v udobju vašega doma ter se prepustite stvarem, ki jih imate še posebej radi. Prevajalski poklic je lahko nagrajujoč, če vam družina veliko pomeni, želite vzgajati otroke ter z njimi preživeti čim več časa.


Prevajalec se pri svojem delu velikokrat sreča z vsebinami najrazličnejših tematik. Besedila mora prebrati, analizirati in jih pregledati, kar pomeni, da dnevno črpa veliko informacij o kulturah in dogodkih, s tem širi svojo splošno razgledanost ter ostri um. Četudi je proces prevajalskega dela ponavljajoč, so vsebine in informacije tiste, ki v poklic vnašajo svežino. Prevajalci so tudi zelo razgledani ljudje, kar pomeni, da se lahko odlično odrežejo tudi pri nekoliko drugačnih opravilih.


Prednost prevajalskega poklica je tudi spoznavanje ljudi iz celega sveta. Naj to pomeni, da z njimi delate, sodelujete ali se srečujete. Prevajanje združuje, omogoča izmenjevanje mnenj v več kot enem jeziku med ljudmi z različnimi izkušnjami in kulturnim ozadjem, kar izkušnjo naredi le še bolj zanimivo.


Vsakdo si v času šolanja želi le najboljše v prihodnosti. Nekateri ljudje ne iščejo zgolj finančnega zadovoljstva, želijo se čutiti kotistne, uživati v tem kar počnejo. Kot prevajalec boste zaradi znanja jezikov vselej cenjeni, vaše ime bo izpisano pri prevodu knjižnega dela ali ob koncu filmske predstave, za katero ste pripravili podnapise. Četudi je delo prevajalca pogosto usmerjeno na računalniški zaslon, smo lahko spoznali, da prevajalstvo nagrajuje na različne načine in po različnih poteh, ki nas spremljajo v življenju.

Ostale novice

Zmotne predstave o prevajanju

V letih opravljanja prevajalskega poklica smo se v Juliji srečali z različnimi predstavami o prevajalstvu, zato menimo, da je čas, da nekaj mitov dokončno ovržemo.

Simultani tolmači, mojstri večopravilnosti!

Glas, ki iz kabine prihaja prek brezžičnih slušalk, poganja kolesje sveta. In čeprav imamo ob tem občutek, da govorčevo povzemanje besed v tujem jeziku opravlja stroj, bi se ne mogli bolj motiti. 

Zakaj je prevajalski poklic nagrajujoč?

Prevajalski poklic nudi veliko več, kot zgolj prevajanje vsebin. Prevajalski poklic tudi nagrajuje. Ne verjamete?

Zakaj investirati v prevajanje?

Razlik med terminoma kupiti in investirati ni težko zaznati. Med tem, ko pri prvem govorimo o enkratnem dejanju, pri katerem v zameno za plačilno sredstvo prejmemo izdelek ali produkt, slednji odraža veliko daljši, dolgoročen proces, pri katerem pomembno vlogo odigra prav zaupanje. 

Odlike dobrega prevajalca

Superjunaki, tako bi lahko poimenovali prevajalce, marljive in pogosto neopazne jezikoslovce, ki poganjajo kolesje globalnega sporazumevanja. Katere lastnosti jih odlikujejo?

Delovati globalno pomeni tudi misliti globalno

Na proces globalizacije se moramo ustrezno pripraviti ter pogumno stopiti na tržišče. 

Kako lokalizirati mobilne aplikacije?

Uspešnost mobilne aplikacije je ob dobrem produktu odvisna tudi od jezika. Poglejmo, kako se uspešno spopasti z lokalozacijo mobilnih aplikacij.

Zakaj izbira poceni prevajanja ni vselej najprimernejša?

Vsi poizkušamo kdaj pa kdaj prihranini nekaj denarja, znižati obratovalne stroške, mesečne izdatke. Cenovno ugodna prevajalska rešitev se tako zdi povsem razumna izbira. Mar res?

Pripomočki, ki bi jih moral poznati vsak prevajalec

Za vas smo zbrali pet pripomočkov, ki vam bodo pomagali izboljšali produktivnost pri delu.

Kako lokalizirati spletno stran?

Prevajanje in lokalizacije spletne strani sta lahko zelo zahtevna procesa, ki zahtevata veliko mero kreativnosti, pozornosti in kar nekaj računalniških znanj.

10 nagovorov, s pomočjo katerih boste prebili led

Ne glede na to, ali vam je mreženje všeč ali ne, drži kot pribito, da se mu boste na vaši poslovni poti zelo težko izognili, naj bo to na skupnih srečanjih, festivalih, seminarjih ali dogodkih.

Kako naročiti prevod?

Da si boste lahko priskrbeli najboljši prevod, smo za vas pripravili nekaj smernic, ki jih velja upoštevati.

Kako prevajalce pogosto vidijo drugi?

Delo v prevajalskem poklicu med ljudmi pogosto vzbuja različne predstave o tem, kako je slednje sploh videti, zato smo se v prevajalski agenciji Julija odločili odgovoriti na trditve, ki jih prevajalcem rado pripisujejo.

9. MAJ, DAN EVROPE

Svetovni dan Evrope je tu, celine z dolgo, pestro in bogato kulturno zgodovino, ki je ime prejela po hčeri feničanskega kralja Agenorja, Evropi.

Kaj o prevajalstvu menijo priznani avtorji?

Prevajanje je neizbežna strokovna prvina, ki povezuje svet. Poglejmo, kaj o prevajanju in prevajalcih menijo priznani svetovni avtorji in misleci.

Rutar in pika

Julija rešuje vse jezikovne izzive!

Ste pred jezikovno zagato in niste prepričani, komu jo zaupati? Zahtevate kakovost po ceni, ki si jo lahko privoščite?

Ugodnosti ob mednarodnem dnevu materinščine

21. februar velja za mednarodni dan maternega jezika. Kot takega ga je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo leta 1999 razglasila z namenom spodbujanja jezikovnih in kulturnih raznolikosti ter večjezičnosti.


Arhiv novic

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa predstavlja slovensko kulinarično posebnost, ki jo lahko proizvajajo samo slovenski certificirani proizvajalci.

Rutar in pika

12. novembra 2013 smo se v prevajalski agenciji Julija odzvali povabilu evropske pohištvene mreže Rutar, ki je v hotelu Plaza pod vodstvom samega gospoda Josefa Rutarja svojim zaposlenim priredila interno izobraževanje.
Rutar in pika

Spodnji obrazec vam omogoča oddajo spletnega naročila.

Oddaj naročilo